Wzmocnij swój organizm w walce ze smogiem dzięki specjalnie skomponowanej diecie. Włącz do swojej diety składniki, które zwiększą odporność Twojego organizmu na działanie smogu. Sprawdź jakie elementy pożywienia warto wprowadzić do swojej codziennej diety.
W wielu polskich miastach stężenie zanieczyszczeń powietrza jest bardzo wysokie i katastrofalnie odbija się to na naszym zdrowiu. Zwalczanie smogu to proces długotrwały, więc jeszcze wiele lat przyjdzie nam oddychać szkodliwym powietrzem. Na szczęście możemy wziąć sprawy we własne ręce - istnieje wiele sprawdzonych sposobów, dzięki którym możemy walczyć ze smogiem. Nie raz pisaliśmy już o zbawiennym wpływie masek antysmogowych, oczyszczaczy i filtrów powietrza, oraz odpowiednim reagowaniu na sygnały o zwiększonym zanieczyszczeniu. Przyszedł czas, aby wspomnieć także o naszej diecie i jaki ma ona związek ze smogiem.
Na początek należy odrzucić wszelkie przekonania i stereotypy o tym, że to co jemy nie może mieć wpływu na to czym oddychamy. Dobra dieta jest w stanie zwiększyć naszą odporność i skutecznie oczyszczać nasz organizm z toksyn. Podstawą jest tu zawsze zdrowe odżywianie i odpowiednio zbilansowana dieta - bez tego dodatkowe składniki nie wiele nam pomogą. Dlatego powinniśmy zatroszczyć się o to, aby codziennie zjadać 5 porcji warzyw, odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, ograniczyć smażenie i czerwone mięso, a także pić dużo wody.
Kiedy podstawy już za nami, możemy zacząć dodawać do naszej diety produkty, które pomogą nam w walce ze smogiem. W miarę możliwości do codziennej diety powinniśmy włączyć aronię. Zarówno świeże owoce, mrożonka czy sok, zawierają ogromne ilości witaminy P i rutyny. Składniki te to doskonałe antyoksydanty, zapobiegające powstawaniu wolnych rodników. Dodatkowo spowalniają utlenianie witaminy C, co znacznie wydłuża jej działanie. Na podobnej zasadzie działają także inne owoce:
Będziemy w ten sposób oczyszczać nasz organizm ze szkodliwych substancji. Ucieszą się na pewno także wielbiciele:
Wszystko to sprawia, że nasz organizm się oczyszcza, a tlen lepiej rozchodzi po organizmie. Trzeba jednak uważać, ponieważ alkohol zawarty w winie i kofeina w kawie, są uzależniającymi używkami, więc powinno się je spożywać jedynie w małych ilościach.
Okres zimowy to także okres grzewczy, kiedy smog jest znacznie gęstszy i bardziej szkodliwy. Powinniśmy wtedy suplementować naszą dietę tranem - kwas tłuszczowy omega-3 i witamina D zwiększą naszą odporność i pomogą chronić nas przed rakiem. Ważna jest także witamina E, która chroni przed szkodliwym wpływem smogu - znajdziemy ją w awokado, szpinaku i oliwie z oliwek.
A czy jest jakieś pożywienie, którego powinniśmy unikać? Nie najlepiej wypada tutaj Yerba Mate - niestety ale zawiera podobne składniki rakotwórcze do smogu, więc wzmaga jego działanie. Tak samo produkty wędzone, sól i ostre przyprawy - na pewno nam nie pomogą, a mogą jeszcze zaszkodzić. Co ciekawe, szkodliwa może być także… marchewka. Beta-karoten zwiększa ryzyko nowotworu płuc u osób palących.
Zbilansowana dieta uzupełniona produktami antysmogowymi, oczyszczacz powietrza, maski antysmogowe, ograniczenia przebywania na powietrzu - na szczęście mamy wiele sposobów na to, aby chronić się przed negatywnym wpływem zanieczyszczeń powietrza. Warto z tego wszystkiego korzystać, a także aktywnie uczestniczyć w działaniach społecznych mających na celu zmniejszenie emisji szkodliwych substancji do powietrza. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się lepszym zdrowiem.